Cymraeg(cy) English(en) Suomi(fi)
Erikoistunut arkkitehtonisiin pienoismalleihin

Minusta

[thumbnail]Mas Modelsin luoja Mark työssään. Suurenna kuva (36k)

Aloin työskennellä tässä Aberystwythin keskustassa sijaitsevassa studiossa lokakuussa 2003. Täällä on paljon lämpimämpää kuin edellisessä paikassa! Kuten näkyy, paikka on täynnä kaikenlaisia työkaluja ja malleja. Kaikki pienoismallit tehdään nyt tässä studiossa, ja hankin koko ajan lisää työvälineitä tilausten myötä. Usein käy niin, että päädyn ostamaan uusia työkaluja jokaiseen aloittamaani projektiin. Sitä kun tajuaa vasta juuri sillä hetkellä tarvitsevansa jotain uutta! Minulla on yhä jossain malli, jonka tein ollessani kolmetoistavuotias. Tekaisin sen aivan kuin tyhjästä - mainoskortista ja tietokortista. Tuo pienoismalli esitti lähikauppaa. Se oli alimitoitettu eikä siinä ollut räystäskouruja, mutta minusta se on urhea ensimmäinen yritys. Taidan etsiä sen ja laittaa siitä kuvan sivuille. En häpeä kertoa, että olen tehnyt myös karkeita malleja, sehän vain osoittaa, että ihminen on oppivainen ja että taidot ovat kehittyneet.

Luulen, että monet ihmittelevät, miten joku voi kehittää taitojaan pienoismallien rakentamisessa. Minun tapauksessani se tapahtui Wrexhamin taidekoulun ja Northamptonin yliopiston (visuaalisten taiteiden kandidaatti) kautta. Meille ei oikeastaan opetettu mitään pienoismalleista, mutta opinnot antoivat perustan luovuudelle, loogiselle ajattelulle sekä eri materiaalien kokeilulle. Olen huomannut, että kokemus oli korvaamaton. Uskon, että sain kyvyn olla pelkäämättä uuden materiaalin kokeilemista sekä itseluottamusta ongelmien edessä.

[thumbnail] MAS Models paikallisessa lehdessä. Suurenna kuva (231k)

Valmistumisen jälkeen tarvitsin työtä nopeasti ja työskentelinkin useissa eri tehtävissä, mm. rakensin huonekaluja. Taiteellisen kunnianhimon tyydyttäminen jäi vapaa-ajalle. Vuonna 1999 muutin Jyväskylään vuodeksi. Sain paljon ystäviä ja moni asia Suomessa kiehtoo minua yhä - tsekkaa linkkisivuni. Palasin Britanniaan ja päätin muuttaa takaisin kotiseudulle Walesiin, Aberystwythiin. Halusin opiskella kymrin kieltä, sillä se kieli on ikään kuin perintöni. Olen käyttänyt viimeiset kolme vuotta kymrin oppimiseen, ja on mahtavaa, kun voi käyttää sellaista muinaiskieltä päivittäin. Suosittelen kaikille! Eli jos siellä jossain on kymrin kielen taitavia, niin asioin mielelläni sillä kielellä. Aberystwyth on minusta upea työskentelypaikka pienoismallien rakentajalle, sillä täällä on Walesin kansalliskirjasto, jossa on runsaasti kaikentyyppistä tutkimusmateriaalia, sillä kirjastolla on vapaakappaleoikeudet. Ceredigionin maakunnan arkkitehtuuri on vertaansa vailla. Aberystwyth on täynnä viktoriaanista ja edvardiaanista rakennustaidetta, ja toisaalla maakunnassa löytyy kaikenlaisia inspiroivia rakennuksia. Täällä Länsi-Walesissa oli aikoinaan paljon teollisuutta, ja sen ajan jäänteet ovat kiinnostavia. Olen onnekas asuessani täällä, koska täältä löytyy kaikenlaisia kivirakennelmia lähietäisyydeltä. Pystyn saamaan oikeanlaiset värisävyt malleihini. Unelmani on, että saisin tehdä tälle maanosalle tyypillisen lohkokivimallin. Ainoa ongelma on, että siihen menisi niin paljon aikaa, että mallin hinta nousisi korkeaksi.

Ellei sitten löydy joku, joka haluaisi mallin, jossa ei ole muovisia kiviseiniä! Toivottavasti sait tietoa persoonastani. Toivon kuulevani sinusta pian.


This page is valid XHTML Strict This page uses valid CSS